Fillers utan nålar

Hyaluronsyra (HA) är en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter på marknaden. Det är en av de ingredienser som tycks finnas i allt, från fuktkräm och toners till serum och ansiktsoljor. Det är vad som används vid behandlingen hyaluronpen i Borås, vilket är fillers som är nål- och smärtfritt.

Faktum är att om du tittar på ingrediensförteckningen i de flesta hudvårdsprodukter finns det en god chans att du ser hyaluronat ganska högt upp på listan. Anledningen till detta? Jo, det beror på att HA gör alla möjliga underbara saker när det appliceras lokalt.

Till att börja med ska jag berätta vad HA faktiskt är. Kemiskt sett är det en långkedjig polymer som innehåller repetitiva enheter av D-glukuronsyra och N-molekylära enheter av acetyl-D-glukosamin. HA är en kolhydrat som produceras naturligt av våra kroppar och fungerar som en viktig komponent i den extracellulära matrisen (ECM), som är ganska viktig för hudens hälsa.

I huden binder HA till vatten och hjälper till att leverera det till djupare lager av stratum corneum (det yttersta döda lagret i huden) där det återfuktar törstiga celler. HA kan hålla upp till 1 000 gånger sin vikt i vatten; detta gör den effektiv för att mjuka upp och jämna ut fina linjer och rynkor eftersom den kan hjälpa till att ge huden långvarig återfuktning. Detta resulterar i fylligare och mer rynkfri hud. HA är också användbart för att behandla och läka sår. Det kan användas för att hjälpa till att skapa en skyddande barriär genom att fånga upp vatten på sårstället. Det innebär att det bidrar till att påskynda läkningsprocessen eftersom skadade celler får mer fukt, vilket leder till snabbare omsättning av hudceller.

Fördelarna ovan låter fantastiska och det är de verkligen, men det finns något du bör veta: hyaluronat är inte perfekt. Det största problemet med att använda en HA-baserad produkt är att om man applicerar för mycket på en gång kan det orsaka negativa bieffekter som rodnad och inflammation. En studie fann till och med att exponering av huden för för höga koncentrationer av HA resulterade i skador som t.ex. utarmning av antioxidativa försvarsenzymer och ökat MMP-uttryck (enzymersom bryter ner kollagen). Inte goda nyheter.